Fortsätt till huvudinnehåll

Hornsgatan

Det här hade jag nästan förträngt. Plötsligt, när jag skrev en kommentar i annaas blogg dök det upp i minnet. Funderade över vad Hornsgatan betytt för mig, då när jag var Stockholmare. Där var han plötsligt.

Jag hade varit ute med några kollegor och tog bussen hemåt. Eftersom 55:an kommer mer sällan, tog jag i stället 46:an, vilket innebar att jag var tvungen att hoppa av vid Slussen. Därifrån hade jag bara den korta sträckan fram till Mariatorget att gå. Eftersom jag kvällen till ära hade någon slags pumps tvekade jag lite men insåg att det skulle nog gå bra. Dessutom hade jag jordens kortaste klänning. Jaaa, det var då det, i slutet av 80-talet. Klänningen var tillika prickig och försommarkvällen ljum. Jag bodde på Tavastgatan, 2 tvärgator ovanför Hornsgatan vid Mariatorget.

Jag såg honom direkt. Han var lång och mörk, klädd i jympadojjor och shorts. Kortärmat i vitt, som om han var ute på joggingrundan fast klockan var närmare midnatt. Jag steg av bussen och gick med raska steg mot Hornsgatan. Minns klapprandet av mina vita pumps (ja ja, jag sa ju att det var 80-tal !) mot asfalten och att jag var lite fundersam över den där shortsmannen vid busshållplatsen. Hornsgatan vid puckeln var inte särskilt upplyst på den tiden. Det var tvärtom rätt mörkt där jag gick. Såg långt fram att det kom ett par mot mig. Mitt på, just när trappan går upp på mitten av puckeln, möter jag paret. Jag tar ett steg mot höger för att inte krocka med dem och går då nästan rakt in i shortskillen som står och lurpassar bakom stenväggen.

Då for det mer än en tanke inom mig. Pinnade på tills jag kom ut i ljuset vid Mariatorget. Gick förbi Bläcktornsgränd där jag skulle gått upp. Stannade och låtsades titta i ett skyltfönster. Ser shortskillen komma mot mig. Står kvar och tänker att gör han mig något skriker jag så taxichaufförerna rakt över gatan hör mig. Går han förbi kan jag vända hemåt. Han kom närmare. Fönsterglaset lät mig se hur han tittade och hur arg han såg ut. Ryyys. Jag låtsades intresserad av en vävstol och några gamla glas i antikvariatets skylt. Han gick längre bort. Jag tänkte att jag kanske skulle ta en taxi hem, uppför backen, men så tyckte jag att han var tillräckligt långt borta så jag snodde runt hörnet och drog iväg uppför trapporna. Halvvägs vände jag mig om och där var han. Som en gepard, snabb och tyst. Vet inte vad jag tänkte men jag hoppade ur skorna och sprang för livet. Tänkte att jag hinner aldrig slå in portkoden och drog handen i väskan. Fick för ovanlighetens skull tag i nyckeln direkt. När jag kom fram till porten var han så nära att jag hörde hans andetag. Nyckeln gled rätt in i låskolven, jag sköt upp porten, smet in och tryckte igen den från andra sidan. Just när låset klickade till så var han där. Från var sin sida av dörrglaset med båda våra händer upp mot dörren såg vi rakt på varandra. Det var fruktansvärt, har aldrig sett något så mörkt. Minns att jag skrek till och rusade de tre trapporna upp mot min lägenhet. Vågade inte tända. Satt i någon timme med telefonen i knät och bara lyssnade.

Men det var och förblev tyst. Tänkte många gånger på den här killen. Vad rörde sig inom honom? Vad hade hänt om han fått tag på mig? Vad har han egentligen gjort i sitt liv och....Undrar hur jag hade reagerat i dag om samma sak hade hänt? Varför ringde jag inte polisen den gången? Varför ringde jag inte och berättade för någon?

Okej, jag hade tur. Men något satte sig för alltid. Min innerstadstrygghet var borta. Aldrig sedan dess har jag obehindrat rört mig i stan efter att mörkret lagt sig. Jag skaffade pepparspray och började åka taxi. Förbannade idiot och förbannade idioter som slår undan tryggheten för människor i ett enda slag och ändå hände egentligen ingenting mig....

Kommentarer

TrickyTricky sa…
Jag är lyckligt lottad som aldrig blivit av med min innerstadstrygghet. Jag är betydligt mer rädd på landet, i skogen, rädd för det okända även om jag inte alls tror att nåt sånt finns.
Anonym sa…
Råkade ut för en blottare när jag byteslånade en lägenhet i Göteborg för många år sedan. Inte vilken som helst utan en som ringde på min dörr efter midnatt, lurade mig att öppna och stod med rånarluva på huvudet och byxorna nere utanför. "Den blottartyp som finns all anledning att vara rädd för" sa snuten som faktiskt var där inom fem minuter. Håller med dig om det där med försvunnen trygghet. Jag hade några veckor kvar på kontraktet, hon jag bytt med ville förlänga men jag sa nej, jag ville inte bo kvar där en dag längre än nödvändigt.
Nike sa…
Tricky: Mörkret i skogen kan alltid få igång fantasin men okända, obehagliga människor är känns mörkare....
Ja Annaa.. Hur tuff man än vill vara och hur osannolikt det än är att samma händer igen så blir man lite hämmad. Fy och usch vilken grej! När någon går över gränsen och kommer in i ens hem blir det extra jobbigt.
Coola Morsan sa…
Jag, som bor vid Hornsgatan, har varit med om skummisar, och man har utvecklat ett sjunde sinne för misstänkt beteende. Som när någon går bara lite för nära bakom en, och också ökar takten om man själv börjar gå snabbare. Då är det smart att göra som du, låta typen gå förbi och sen Springa för livet.
Nike sa…
Ja fy....Du borde skaffa en elpistol och dra in i skrevet på de där Hornsgatetyperna....eller åtminstone pepparspray!

Populära inlägg i den här bloggen

Recept, inte för alla

Alla pratar recept hela tiden. Mormors mjuka pepparkaka, Christers julskinka och mumma och Mormors pomeransbröd. För att inte tala om alla dessa TV-kockar . Jag är nöjd, det är kul att botanisera och kanske förnya det gamla invanda. Nigelas glaserade skinka till exempel eller Leilas "Rocky Road"? Monicas rödkålsmojja eller gravad lax eller vad de nu heter och allt vad de nu gör. Recept, nya och gamla, ligger i tiden! Vi delar med oss som aldrig förr. På jobbet men också i blogglandet. Rutan bidrar till exempel med ett mer udda och smått hårresande recept på blodpudding i dag. Tycker jag som gärna äter både blodkorv och kyckling men jag förtränger effektivt vad det egentligen är jag äter varje gång. Kan absolut inte tänka mig att pilla med en fjäderklädd kyckling eller skopa upp grisblod på min köksbänk. Intresset för mat och dryck är hur som helst stort. Eftersom jag har turen att ha fått ärva min gamla faster Kagas Apotekarreceptsamling, kommer här ett par av julgodbitarna

Helt körd?

Det har gått en jävla massa år. Ingenting har hänt även om livet där utanför har rullat på. Det har känts som en film, en händelserik och omvälvande väldigt lång film med mig som åskådare, stillasittande på första raden. Jag är helt körd. Frågan är om jag någonsin kommer att få tillbaka ett liv där jag känner mig delaktig och integrerad. Få känner till min resa, få vet vad som hände och hur det gick. Få vet vem jag är innerst inne i dag. Det är skämmigt att erkänna men jag är en av dem som inte tillfrisknade. Jag hör inte hemma någonstans, inte i Malous tv-soffa för dit når bara de som kommit vidare, tagit sig ur.....fortsatt.  Jag hör inte hemma i någon relation, grupp, förening, vänskapskrets, familjekonstellation eller ens i mitt eget hus som nu är till försäljning. Jag hör inte hemma här där jag bor men heller ingen annanstans. Trots det klär jag på mig varje dag, sätter på mascara och går ut. Jag ler mot de jag möter. Pratar och är glad.  Jag går en timme med hunden, sen är

Barndomsångestminnen

Eske teske tää...Jag tyckte inte om Plupp. Gör fortfarande inte. Det lilla blåhåriga trollet med håret i kryss över ansiktet framkallar fortfarande illabefinnande...Vet inte varför men som barn avskydde jag Plupp. Min syster älskade samma figur varför jag ibland tvingades utstå sagostunder med Plupp och hans kompisar i den råkalla fjällvärlden...Usch! Samma sak med Televinken. Ångestframkallande marionettkille. OM det var Anita, rösterna eller den svartvita, bulliga skärmen? Jag hatade Televinken. Och Anita sen.....? Först när jag började läsa Mumintrollet för mina egna barn började jag fatta tycke för dessa märkliga varelser. Som barn framkallade böckerna bara ångest! Men det var ju så. I dag har man tonat ner den neurotiska, ångestfyllda och oroliga värld som muminfamiljen levde i. Se bara på teckningarna från 60-talet (visst var det väl Tove Jansson själv som tecknade??) Svart och vitt med enstaka bleka färger. Hårda penndrag. Mycket ondska, hua....Jag säger bara, Morran!!! Däremot