Fortsätt till huvudinnehåll

En dag som denna..

Vaknar med en åtsittande mössa på huvudet. Ja, det är så det känns men den går inte att ta av.

Förstår fortfarande inte om det är bihålorna, kanske någon slags migrän, vädret eller att jag behöver sova mer. Men varför vaknar jag då, det är söndag och allt är stilla, lugnt och som gjort för en lång sovmorgon. Klockan är 6.30, grådiset bryts sönder ut över havet där en ljusblå strimma blottar sig. Luften är definitivt klarare i dag, havet inte längre järngrått och jag ser Halmstad igen. Men mössan sitter kvar, trots starkt kaffe, trots en mindre insats i höstträdgården och trots en liten tupplur - där tankarna koffeinstinna hoppar omkring utan att lämna mig någon ro.

Upp igen, bakar en sockerkaka på rågsikt (hur blir det?) eftersom jag lovat och inte orkar åka ner för att inhandla vetemjö. Säger till mig själv att det är nyttigare så här, får komma ihåg att motivera barnen med samma argument. Som om de bryr sig, fulla av helggodis, läsk och chips. Måste få ut dem men hur motivera en trött tonåring att det är viktigt med frisk luft. Annat var det med små barn. På med kläder, galonbrallor och fram med spadarna bara, så kunde man känna sig som en perfekt mamma sen. Då, när det gick bra med Bragokex och Mer i tetra.

Ja, söndag, söndag. En avsomnad söndag utan energi. Varför det? Klockan är över två, nu byter vi varv! Solen lyser plötsligt upp havet och allt det blå får mig faktiskt att bli lite lättare. Lyssnar på U2 med Mary J Blige och mössan sitter inte lika hårt längre. Vädret, definitivt vädret! Ha, here I come !

Åker till klipporna vid havet, får med mig båda barnen. Går rakt ner mot värsta taggigaste klippan, brer ut filten och hugger in på kaffe och rågsiktskakan som smakar förträffligt då den toppades med kanel! - alla undrar var äppelbitarna är - går sedan balansgång på stenarna längs havet som bryter sina vågor mot strandkanten. Solen skiner, en skarv drar förbi, mina telningar klättrar en bit bort. Njuter av stunden och - snubblar, faller handlöst! Minns den där evigheten i luften innan jag brakar mot marken. Då, när kaffekorgen flyger bredvid mig och jag inser att det här är inte bra. Tar emot mig med vänster tumme, rullar över på höger knä och tjongar så i ena axeln i stenarna under mig. Aj !

Tummen är nu bredare och mer obrukbar än den var tidigare. Förhoppningsvis bara stukad. Ok, men det är värre att vara stukad inne i huvet, det här är mer greppbart och alla barn blev plötsligt så snälla och sams och nästan slogs om att bära kaffekorgen.

Over and out..

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Recept, inte för alla

Alla pratar recept hela tiden. Mormors mjuka pepparkaka, Christers julskinka och mumma och Mormors pomeransbröd. För att inte tala om alla dessa TV-kockar . Jag är nöjd, det är kul att botanisera och kanske förnya det gamla invanda. Nigelas glaserade skinka till exempel eller Leilas "Rocky Road"? Monicas rödkålsmojja eller gravad lax eller vad de nu heter och allt vad de nu gör. Recept, nya och gamla, ligger i tiden! Vi delar med oss som aldrig förr. På jobbet men också i blogglandet. Rutan bidrar till exempel med ett mer udda och smått hårresande recept på blodpudding i dag. Tycker jag som gärna äter både blodkorv och kyckling men jag förtränger effektivt vad det egentligen är jag äter varje gång. Kan absolut inte tänka mig att pilla med en fjäderklädd kyckling eller skopa upp grisblod på min köksbänk. Intresset för mat och dryck är hur som helst stort. Eftersom jag har turen att ha fått ärva min gamla faster Kagas Apotekarreceptsamling, kommer här ett par av julgodbitarna

Helt körd?

Det har gått en jävla massa år. Ingenting har hänt även om livet där utanför har rullat på. Det har känts som en film, en händelserik och omvälvande väldigt lång film med mig som åskådare, stillasittande på första raden. Jag är helt körd. Frågan är om jag någonsin kommer att få tillbaka ett liv där jag känner mig delaktig och integrerad. Få känner till min resa, få vet vad som hände och hur det gick. Få vet vem jag är innerst inne i dag. Det är skämmigt att erkänna men jag är en av dem som inte tillfrisknade. Jag hör inte hemma någonstans, inte i Malous tv-soffa för dit når bara de som kommit vidare, tagit sig ur.....fortsatt.  Jag hör inte hemma i någon relation, grupp, förening, vänskapskrets, familjekonstellation eller ens i mitt eget hus som nu är till försäljning. Jag hör inte hemma här där jag bor men heller ingen annanstans. Trots det klär jag på mig varje dag, sätter på mascara och går ut. Jag ler mot de jag möter. Pratar och är glad.  Jag går en timme med hunden, sen är

Barndomsångestminnen

Eske teske tää...Jag tyckte inte om Plupp. Gör fortfarande inte. Det lilla blåhåriga trollet med håret i kryss över ansiktet framkallar fortfarande illabefinnande...Vet inte varför men som barn avskydde jag Plupp. Min syster älskade samma figur varför jag ibland tvingades utstå sagostunder med Plupp och hans kompisar i den råkalla fjällvärlden...Usch! Samma sak med Televinken. Ångestframkallande marionettkille. OM det var Anita, rösterna eller den svartvita, bulliga skärmen? Jag hatade Televinken. Och Anita sen.....? Först när jag började läsa Mumintrollet för mina egna barn började jag fatta tycke för dessa märkliga varelser. Som barn framkallade böckerna bara ångest! Men det var ju så. I dag har man tonat ner den neurotiska, ångestfyllda och oroliga värld som muminfamiljen levde i. Se bara på teckningarna från 60-talet (visst var det väl Tove Jansson själv som tecknade??) Svart och vitt med enstaka bleka färger. Hårda penndrag. Mycket ondska, hua....Jag säger bara, Morran!!! Däremot