
Alla pratar recept hela tiden. Mormors mjuka pepparkaka, Christers julskinka och mumma och Mormors pomeransbröd. För att inte tala om alla dessa TV-kockar. Jag är nöjd, det är kul att botanisera och kanske förnya det gamla invanda. Nigelas glaserade skinka till exempel eller Leilas "Rocky Road"? Monicas rödkålsmojja eller gravad lax eller vad de nu heter och allt vad de nu gör. Recept, nya och gamla, ligger i tiden! Vi delar med oss som aldrig förr. På jobbet men också i blogglandet. Rutan bidrar till exempel med ett mer udda och smått hårresande recept på blodpudding i dag. Tycker jag som gärna äter både blodkorv och kyckling men jag förtränger effektivt vad det egentligen är jag äter varje gång. Kan absolut inte tänka mig att pilla med en fjäderklädd kyckling eller skopa upp grisblod på min köksbänk.
Intresset för mat och dryck är hur som helst stort. Eftersom jag har turen att ha fått ärva min gamla faster Kagas Apotekarreceptsamling, kommer här ett par av julgodbitarna ur samlingen. På pärmens insida står med sirlig skrift:
Kompositioner av Emil Bengtsson 1910.
Emil var Kagas första man, också han Apotekare. Den lilla boken håller knappt samman längre. Den är väl använd och anlitad. Pärmen är tejpad med svart eltejp (måste ha varit Harald, hennes praktiske och sedan 30 år avlidne man nummer 2!! - Amen)
Det finns recept på en mängd olika likörer, glöggsorter och punscher. På flera olika sorters kakaolikörer, senapssorter, lemonader och handkrämer. Varför inte ta sig ett kolsyrebad nu i juletid? Här finns recept på salvor mot absolut allt, medel mot finnar, omläggningar, téer, diverse mot köldskador eller brännskador. Bläck och balsameringsvätska! Eller vad sägs om ett medel mot håravfall?
För att bara snabbt ha bläddrat fram till sidan 22 . Många kollegor och doktorer bidrar med sina specialiteter. Till exempel Dr. Lindströms barnsalva, Dr. Grills salva, Österbergs droppar (men mot vad?) Schiffmans astmapulver, Apotekare Uhrs punsch och Cronquist-Maréus hårvatten!
Jisses. Det är fortfarande bara början.Vilken skatt.
Håll till godo med det här:
Apotekare Emil Bengtssons eget punschrecept:
Arrak 1 liter
Rhum 1 liter
Sprit 1 liter
Bitsocker 2,2 kg
Druvsocker 0,2 kg
Vatten cirka 7,5 deciliter (till totalmängden = 3,5 liter)
Emils kommentar: De sprithaltiga vätskorna tillblandas medan sockerlagen ännu är ljum.
Laxérmos:
Katrinplommon
Fikon
Pulvriserat hennablad (eller vad står det?)
1/8 sirap
Beredning: plommon och fikon tvättas, kokas väl njuka i litet vatten samt sönderhackas fint. Fruktmoset blandas väl med hennapulvret och syrupen varefter massan inkokas till lagom konsistens. Vid användning tages en tesked om kvällen.
Skulle någon hellre föredra aromatisk ricinolja (fr. Apoteket i Jönköping) kan jag bistå med uppskrift på sådan. Om jag klarar att tyda det sirliga. Måtten är inte alltid angivna. Man får ta för givet att det för en Apotekare tedde sig självklart om det skulle vara hektogram, kryddmått eller liter.
Kommentarer