Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt och tänkvärt

Onsdag. Vaknar till en absolut ljuvlig septembermorgon. Krispig men vindstilla som om vi vore inomhus. Går några varv i trädgården när barnen cyklat iväg. Ester klättrar i träd och dansar fram över gräsmattan. Havet är som en spegel och luften så där hög som den bara kan bli i början av september. Rosorna har fått fnatt igen och blommar överdådigt längs husväggen. Där intar vi frukosten, jag och Ester. Jag får sitta där och bara njuta av lugnet och av kaffet i 45 minuter. Sen är jag vaken. Så här vill jag leva varje morgon!

Mer och mer inser jag att jag bara vill vara. Så här. Orkar inte engagera mig längre. Vill måla, skriva, vandra och bara vara. Vill inte ta ställning, tycka, ställa mig till höger eller vänster, lägga om kurs, ta nya tag. Nej, låt mig bara vara här så blir allt bra.

Läste någonstans att en människa har kapacitet att klara 2, max 3 stora omställningar i sitt liv. Därefter är hennes resurser till nyorientering förbrukade. Förr var det ovanligt med en enda. Jo, kanske när hon flyttade hemifrån till grannbyn och nya maken. I dag görs ibland helomvändningar flera gånger om året. Ta landstingen i Sverige till exempel. Landsting och Kommuner. Styrda av just årets budget. Därför kan man inte planera långsiktigt. Besluten blir många gånger abrupta och verkar ogenomtänkta. Ena stunden lägger man ner en förskola. Efter några månader har man plötsligt mer pengar igen och kan öppna 2 nya. Så där håller det på, om och om igen. Det går fort, väldigt fort och det är svårt att påverka och ens hänga med i svängarna.

Hur mår dessa människor som drabbas av de tvära kasten. Som aldrig kan få lugn och ro, trygghet. Som tvingas byta arbetsmiljö om och om igen. Samtidigt så skiljer vi oss. Går in i nya förhållanden. Flyttar. Byter miljö, partner, jobb och liv många gånger om under vår livstid. Hur går det ihop?

Vi har fortfarande krafter kvar efter två större omställningar. Därefter tär vi på reserven ett tag. Till sist är inte hjärnan, sinnet, psyket eller kroppen med längre.

Kommentarer

Anonym sa…
Det var tänkvärt! Med att vi klarar ett begränsat antal omställningar. Får fundera på det. Annars så hyllas ju omställningarna livligt i alla jobbcoachsammanhang som man läser om. Man ska byta jobb och byta arbetssätt. Jag har just nu anledning att fundera över varför jag i hela mitt liv jobbat så mycket obetald extratid. Det behöver inte betyda att det varit fel så länge jobbet varit också en intellektuell och kreativ utmaning. Men om det inte är det så faller liksom motivet. Hur gör man då?
Nike sa…
Bra att du funderar över det där. Speciellt kvinnor har ju en tendens att ställa upp, gratis.

Har man ett arbete som innebär svävande arbetstider/ arbets-insatser skall lönen vara därefter. Finns ingen anledning att jobba gratis. Framför allt inte om inte jobbet förhöjer livskvaliten. Inte alltid så lätt att lösa i praktiken.
Vad man gör? Inte lätt att svara på. Byter jobb. Förhandlar om högre lön. Skriver upp varenda liten övertid så man får kompensation. Finns det andra svar?
Anonym sa…
Undrar vad som egentligen räknas som stora omställningar. Om det är vad jag anar så har väl många av oss varit med om tjogtalet.

Jag har framförallt börjat tröttna på allvar på de ideella insatserna utanför yrkeslivet. Gör man en sak förväntas man göra allt.
Nike sa…
Ja de passar snabbt på. Ingen har väl egentligen tid i dag. Ger man lillfingret rycker snart hela handen.

Det talades om att man utan att blinka klarar ett par stora omställningar. Efter det krävs det mer och mer för var ny stor förändring. Så, det gäller att fylla på för att orka. Och inte få för många för snabbt i följd. Förståeligt tycker jag nog.
TrickyTricky sa…
Jag får alltså hålla mig till många små kärlekar då så det inte blir några stora omställningar, tror jag förbrukat mina där.
Nike sa…
Haha, vem vet. En kärlek kan ju komma som en gåva och sådana har vi nog alltid plats för? De goda kärlekarna alltså...
Anonym sa…
Läser det Annaa skriver om detta med ideella insatser på fritiden. Jag hade under en period ganska många sådana åtaganden, i stort sett oavlönade alla. Och de började med att de föreningar där barnen hade sina intressen behövde en hjälpande hand och sedan rullade det bara på. Ibland med rätt stort ansvar och mycket jobb. Nu har jag inget av det kvar och jag vill inte engagera mig i något. Känner ofta också att jag inte vill engagera mig längre. Bara njuta av livet som det är just nu och till slut få vara lite egoistisk. Kanske är det kvinnors rätt så här 50+? Att inte längre bära ansvar till höger och vänster för allt och alla.

Populära inlägg i den här bloggen

Recept, inte för alla

Alla pratar recept hela tiden. Mormors mjuka pepparkaka, Christers julskinka och mumma och Mormors pomeransbröd. För att inte tala om alla dessa TV-kockar . Jag är nöjd, det är kul att botanisera och kanske förnya det gamla invanda. Nigelas glaserade skinka till exempel eller Leilas "Rocky Road"? Monicas rödkålsmojja eller gravad lax eller vad de nu heter och allt vad de nu gör. Recept, nya och gamla, ligger i tiden! Vi delar med oss som aldrig förr. På jobbet men också i blogglandet. Rutan bidrar till exempel med ett mer udda och smått hårresande recept på blodpudding i dag. Tycker jag som gärna äter både blodkorv och kyckling men jag förtränger effektivt vad det egentligen är jag äter varje gång. Kan absolut inte tänka mig att pilla med en fjäderklädd kyckling eller skopa upp grisblod på min köksbänk. Intresset för mat och dryck är hur som helst stort. Eftersom jag har turen att ha fått ärva min gamla faster Kagas Apotekarreceptsamling, kommer här ett par av julgodbitarna

Helt körd?

Det har gått en jävla massa år. Ingenting har hänt även om livet där utanför har rullat på. Det har känts som en film, en händelserik och omvälvande väldigt lång film med mig som åskådare, stillasittande på första raden. Jag är helt körd. Frågan är om jag någonsin kommer att få tillbaka ett liv där jag känner mig delaktig och integrerad. Få känner till min resa, få vet vad som hände och hur det gick. Få vet vem jag är innerst inne i dag. Det är skämmigt att erkänna men jag är en av dem som inte tillfrisknade. Jag hör inte hemma någonstans, inte i Malous tv-soffa för dit når bara de som kommit vidare, tagit sig ur.....fortsatt.  Jag hör inte hemma i någon relation, grupp, förening, vänskapskrets, familjekonstellation eller ens i mitt eget hus som nu är till försäljning. Jag hör inte hemma här där jag bor men heller ingen annanstans. Trots det klär jag på mig varje dag, sätter på mascara och går ut. Jag ler mot de jag möter. Pratar och är glad.  Jag går en timme med hunden, sen är

Barndomsångestminnen

Eske teske tää...Jag tyckte inte om Plupp. Gör fortfarande inte. Det lilla blåhåriga trollet med håret i kryss över ansiktet framkallar fortfarande illabefinnande...Vet inte varför men som barn avskydde jag Plupp. Min syster älskade samma figur varför jag ibland tvingades utstå sagostunder med Plupp och hans kompisar i den råkalla fjällvärlden...Usch! Samma sak med Televinken. Ångestframkallande marionettkille. OM det var Anita, rösterna eller den svartvita, bulliga skärmen? Jag hatade Televinken. Och Anita sen.....? Först när jag började läsa Mumintrollet för mina egna barn började jag fatta tycke för dessa märkliga varelser. Som barn framkallade böckerna bara ångest! Men det var ju så. I dag har man tonat ner den neurotiska, ångestfyllda och oroliga värld som muminfamiljen levde i. Se bara på teckningarna från 60-talet (visst var det väl Tove Jansson själv som tecknade??) Svart och vitt med enstaka bleka färger. Hårda penndrag. Mycket ondska, hua....Jag säger bara, Morran!!! Däremot