torsdag, juli 27, 2006

En främling på stranden

Overkligt. En kväll såg hon din kajak vid stranden. Dagarna före hade de träffats och brutit upp. Hon var på nya bryggan och tog ett kvällsdopp med grannarna. Solen gick ner, hon förstod var det var som lyste rött vid strandkanten och tänkte att nu hämtar du snart sin kajak, nu börjar du snart huttra. Mycket riktigt. Som en klocka. Där var du i vit tröja. På det vanliga stället. Men du var inte ensam. Någon var med dig. Hon frös fast i bryggan trots den ljumma sommaren. Där var en man i vit tröja. En främling med en främmande kvinna. Hon bär kajaken med dig. Samma kajak som hon alldeles nyss gav dig och bar med dig. Det måste vara en främling, i alla fall inte någon hon känner och står nära. Har hon verkligen känt honom, den där långa mannen i vit tröja? Hon känner inte igen honom. Hon ser honom inte tydligt, det är nog inte han, men han reser sig från samma ställe som alltid... Exakt vid solnedgången. Då skall kajaken bäras hem genom skogen. De brukade ta i var sin ände och du går först. En kvinna lyfter kajaken med dig. Det är inte hon. En okänd kvinna som går med den okände mannen från stranden och försvinner in i skogen. Hon slutar andas. Det är helt stilla den här bedrövligt vackra sommarkvällen. En hand kramar hennes hjärta, samtidigt upplever hon med förvåning också en lättnad! Hon behöver inte längre vara den där kvinnan som går bredvid dig och längtar efter dig, som behöver lalla efter dig i dina upptrampade spår som du haft så svårt att vika av från. Undrar vart du är på väg nu? Hon vet inte längre vad hon egentligen känner för dig. Hon är helt lugn. Det är skönt. Senare ser hon hur lampan i din lägenhet släcks. Hon tänker sluta längta efter dig, hennes närmaste vän. Eller vad du nu är, du främling på stranden.

Kom ihåg att laga rodret och skaffa flytväst!

måndag, juli 24, 2006

Stress

Jag har mycket att säga om stress. Det är så med det mesta, allt har sin motvikt. Stress är något nödvändigt, något vi måste känna om vi skall överleva i denna djungel. Det kan också slå slint i signalsystemet. Om stress blir en vardagslig känsla som är där utan uppenbar anledning, då äts man lätt upp inifrån. Stoppa i tid. Det kommer mer om stress.........

Flugor och tjurar

Vaknade klockan 6. Flugor! Nu är det 5:e morgonen i rad som jag blir väckt av dessa svarta, närgångna småjävlar. Vem har programmerat dem? Inte nog med det. Juli är en varm, avspänd månad, för många av oss. För andra är det desto mer intensivt. En stycke bort går det en hop kvigor. För ett par veckor sedan började det bröla i hagen, tja, råma om man så vill. Det var inte bara en eller två gånger om dan. Nej, första veckan brölade det oavbrutet, gärna också tidiga morgnar. Mellan några träd råkade min snart 12-åriga dotter få syn på två, som hon sa, -"kor ovanpå varandra" - "Fyy, så äckligt"! var hennes kommentar när vi krasst konstaterat att det var tjuren som hängde där ovanpå den lilla, lilla kossan. Vi fick vänja oss vid råmandet och min dotter förträngde nog vad det stod för. Häromdagen gick min vandringstur åt brölhållet. Kanske 20 stycken rena, vackra kvigor betade lugnt och förnöjt av det torra gräset. Där gick en jättestor kviga, med ett enormt huvud. Eller..kanske en ko, juvret såg ut att vara helt uttorkat och hängde och slängde under dess mage. Jag får skylla på värmen och på att jag är född i storstan, men det här var naturligtvis tjuren själv! Pungen verkade utdragen och släpade nästan i marken. Han tittade inte år mitt håll, huvudet hängde och han rörde sig sakta och försiktigt. Han haltade. Stackarn! Inte konstigt att han var sliten. Så många vackra unga kvinnor att behaga. Han hade levt livets glada dagar i några veckor och kunde knappt gå längre. Det kostar på att vara kung i paradiset!

Sexlusten ökar också för oss människor på sommaren. En norsk undersökning visar att sexlivet är hett under semestern. 12 procent uppgav att de har sex dagligen under sommarmånaderna, 55 procent har det en gång i veckan. 33 procent, en gång i månaden eller mindre. De yngsta är de mest aktiva i värmen. Fyra av tio mellan 15 och 24 år har sex varje dag. Av de lite äldre mellan 25-39 år, endast en av tio.

Att var tjur i en kvighage är alltså en avundsvärd tillvaro, ur den aspekten i alla fall.

söndag, juli 23, 2006

Min blogg

En blogg. Min ventil eller något? Här kan jag härja fritt och häva ur mig om allt och ingenting. Varför har jag ett sådant behov av att förklara och berätta??? Här har varken hämningar eller rädslor tillträde, här skall inte sparas på vare sig krut eller tårar, det blir vad stunden och dagen kräver av mig - och er! Kom gärna med inlägg och synpunkter, låt er inte hämmas eller skrämmas. Välkomna till min spy- och glädje-blogg eller kanske min sorge- och återhämtningsblogg. Whatever.... Jag börjar med en historisk återblick från nuet, i dag. Paradoxer, jag älskar paradoxer, tings motpol och kontraster.

Vem är då jag? Kanske jag framträder i mitt sanna jag framöver. Det är det enda som inte får blottläggas för ögonblicket.

Det är söndagen den 23 juli 2006. För exakt 633 år sedan avled den heliga Birgitta i Rom och för 95 år sedan eldhärjades Lycksele. I dag fortsätter Israel att anfalla Libanon, Saddam Hussein hungerstrejkar i sitt fängelse och det är varmt i Sverige. Skåne är luftfuktigheten så hög att tvätten inte torkar där den hänger mellan björkarna.

Jag har vandrat över Hallandsåsen. Gör ofta det, går uppåt och runt, så ner och hem igen. Ibland viker jag in på en ny liten väg. Runt kommer man alltid, men ibland blir det längre än planerat. I dag vandrade jag på välkända smala vägar. Det var varmt, fuktigt och svettigt. Mitt dagliga reningsbad.