Fortsätt till huvudinnehåll

Yoga

Nu har jag gjort mina solhälsningar. 6 st. Det räcker, en söndagsmorgon, för att få igång kroppen och förbereda mig mentalt inför fortsättningen. Eftersom jag nästan alltid vaknar med ett brus av "måsten" och "rädsla att inte hinna" i skallen, funkar lite yoga för att stänga av för att sedan, mer konstruktivt, slå på strömbrytaren igen.

Yoga. Någongång runt 1983 anmälde jag mig till min första yogakurs. Centret var beläget i en lägenhet på Sveavägen. Jag tog trapporna upp och möttes i dörren av en mager man med långt, blont och lockigt hår. Han var klädd i orange plyschkläder; tröja och byxor och tassade barfota före mig in i ett nästan helt nedsläckt rum.

Vi var ungefär 15 personer. Lektion nummer 1 började med att vi uppmanades lägga oss ner på rygg. Med händerna över magen skulle vi så föreställa oss vår egen födelse. Jaha. Efter 10 minuter när alla fötts till denna jord skulle vi dra upp fötterna mot låren i lotusställning. Men inte nog med det. Vi skulle gå upp på knäna och promenera omkring sådär i ett helt nedsläckt och kolsvart rum. När vi stötte ihop med någon, och det gjorde man ju hela tiden, skulle vi bara känna tillit och kärlek.

Herre Gud. Vi ramlade och famlade oss fram bland främlingar. Hur kunde jag vara säker på att bli bemött med kärlek när jag tappade balansen och satte en armbåge i sidan på någon där i mörkret.

Det var lektion 1. Sen gick jag hem och gick aldrig mer tillbaka. Skrämd av tillitsövningarna och över att inte ha kunnat föreställa mig min egen födelse. Kanske fanns jag inte ens? Bara inbillade mig?

Inte förrän 20 år senare vågade jag prova igen. Den här gången hette det ashtanga yoga och kursen var upplagd så att man tränade 1,5 h/dag i 5 dagar. Efter första dagen var jag trött men okej. Efter den andra kunde jag inte gå, efter dag 3 inte röra mig. Dag 4 insåg jag förundrat att trots att kroppen värkte och ömmade klarade jag hela passet. Dag 5 började det hända saker i både kropp och själ.

Men...1,5h/dag. Det går bara inte. Min starka och böjliga instruktör Karin Björkegren berättade att hon gick upp 1,5 h tidigare varje morgon för att hinna yoga själv innan hon tog itu med sin dag. För mig som ändå har svårt att få ihop tillräckligt med sömn funkar inte det. Jag hade antagligen mått bra av mer yoga. Antagligen. Frågan är hur knän och handleder hade mått i längden.

Så, jag blev en sporadisk yogautövare. Kompromissyogar och tar så ofta jag hinner och har lust en kvart med solhälsningar när jag vaknat. Jag blir mjukare i kroppen och att säga godmorgon till sig själv och till dagen är bra. Att medvetandegöra sig själv och sin nya dag. Det här är ett sätt.

Kommentarer

Anonym sa…
Köpte en bok om yoga på bokrea igår, så nu ska jag också börja har jag tänkt mig. Den är utgiven på ICA bokförlag och så föredömligt enkel ut med tydliga bilder. Dina erfarenheter lät lite för häftiga för mig. Det får bli en stund varje dag i bästa fall.
Nike sa…
Blir du biten kan du köpa Karin Björkegrens dvd på nätet. Man kan ju välja hur mycket man vill ta i och om man bara vill göra delar av programmet. Det finns en nybörjarskiva, den är informativ och funkar bra.

Populära inlägg i den här bloggen

Från dumdristigt orädd till mesigt orolig till......vad?

När jag var 12 deltog jag i en hopptävling. Jag red en häst jag aldrig ridit tidigare. En stor fux som mitt i varje språng knyckte till med nacken, uppåt. S:t Göran var svårriden och ridläraren frågade mig säkert tre gånger om jag verkligen skulle vara med i lätt B (där hindrena låg på sådär 120 om jag inte minns fel) Vi fick alltså inte välja häst utan tilldelades pålle efter ett lottsystem. För mig var det inga problem. Vaddå? Varför skulle inte jag?? Det var helt självklart och jag förstod inte de som ifrågasatte om jag inte i stället skulle vara med i lätt A, där jag fick ha min lite mindre och säkrare pålle som jag var van vid, Spjuver! Nähä, lätt B lät coolare. Det var ett självklart val. Lika självklart som att hoppa från högsta trampolinen i Råckstabadets inomhusbassäng, som att leka med de svarta barnen på gatan i Sfax, som att cykla nedför grusvägen på Ingla Gård på en cykel jag inte nådde upp till sadeln på. Ingen av det här gick så bra. Det blev både magplask och sönderskra...

Usel på dejting

Läser lite bloggar om singellivet, dejtandet och erfarenheter som "singelmänniska". Det är nå´t visst... Sist jag nätdejtade tappade jag allt. Åtminstone så det räckte och blev över för flera månader. Så lång tid tog det innan jag återhämtade mig. Kanske är jag lite väl trög? Han såg rätt hyfsad ut på bilden. Bodde bara 4 mil bort. Dessutom ett sjysst yrke, arkitekt. Skrev trevligt och kunde stava. Okej då, en dejt irl. Jag tog tåget. Skred fram över torget mot hörnet vid McDonalds. Såg honom genast. Inte alls så lång som jag trodde. Hans stora huvud vippade omkring på hans lite böjda kropp. Eller var det bara frisyren? Blev aldrig klok på det där. Kunde inte låta bli att fascineras över hur hela huvudet/hårkaluffsen rörde sig i takt med att han gick, tuggade eller pratade. Han pratade. Efter 5 minuter på Conditori Norreport eller vad det nu hette, började han plötsligt gråta. Jag la min hand på hans arm och han grep den. Höll den en lång stund medans han berättade om hur hus...

Sjuksköterskestrejken

Valpen uttrycker sig väl och hans återkommande besök i TV-studion vittnar om att han tydligen är en populär gäst. Jag förmodar att det är hans rättframma och provocerande sätt att framföra sina åsikter på. Frankt och tydligt basunerar han ut vad han tycker är rätt och fel. I mina ögon är han en valp. I mina ögon tycker han ibland saker bara för att hans roll är att sitta där och tycka tvärtemot, att just bara provocera och få upp tempot i en debatt. I går sa han, appropå sjuksköterskestrejken, att det är orimligt av sjuksköterskorna att kräva mer i lönelyft än andra yrkesgrupper inom vården. Det fungerar inte, sa han. Det skulle bara leda till att de andra yrkesgrupperna troligen skulle backa och riva upp sina redan färdiga löneavtal för att få mer dem också. Grabben....gå och köp en napp eller nåt. Sjuksköterskorna befinner sig, och har länge gjort, i en slags mellanläge. Läkarna står över och har alltid haft anständiga löner. En rimlig ingångslön med en löneutveckling som heter duga....